Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla

Utvecklingscheck för service och mobilitet

Det finns nu möjlighet att söka stöd till mindre projekt som vill göra insatser för förbättrad service på landsbygden eller utveckla lösningar för samdistribution och pendling (mobilitet). Det finns totalt 250 000 kr till dessa checkar och du kan maximalt ansöka om 50 000 kr till din idé.

Enklare administration och snabba beslutsvägar är signumet för dessa checkar vilket ska göra det lättare för idébärare att gå från idé till handling. Leader Närheten står som projektägare gentemot Jordbruksverket i detta paraplyprojekt, och välkomnar alla som vill genomföra utvecklingsprojekt (delaktiviteter) i vårt område att ansöka till oss. Det som även skiljer checkarna från vanligt projektstöd är att det genom checkarna är möjligt att söka för en förstudie som helt eller delvis syftar till att utveckla infrastruktur och service på landsbygden. Delaktiviteterna ska vara genomförda senast sista december 2023.

Utveckla tillgång till service

Insatsområdet Infrastruktur och service har som mål att öka antalet noder för olika typer av service, så kallade servicepunkter, inom Leader Närhetens geografiska upptagningsområde. Det kan handla om möjligheter till post- och bankservice, tillgång till sjukvård, lanthandel, internet, möteslokaler, grannskapskontor o dyl. Vad behöver din hembygd för att utvecklas – hur blir det enklare att leva och arbeta där?

Samdistribution och pendling

Hur kan vi underlätta för hållbara transporter på landsbygden? Det kan exempelvis handla om att skapa nätverk för samåkning eller transport av varor ur ett hållbarhets-perspektiv. Finns det innovativa lösningar som kan gå att genomföra genom samverkan? Exempel kan vara nya virtuella mötesplatser som främjar nätverkande och samarbeten kring frågan.

Förstudie

En check kan även vara lämplig för att möjliggöra en förstudie där man undersöker behov och möjligheter i bygden – kanske genom konsultation av en expert inom området för att konkretisera målbilden. Vad behöver utvecklas för att gynna de bosatta/företagen/föreningarna? Vad efterfrågas? Lokal förankring och underifrånperspektiv är grundläggande och en förstudie kan därför vara en viktig språngbräda för fortsatt projektarbete mot en smart landsbygd med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet – på lokal nivå.

Processen i korta drag

Om du är osäker på om din idé passar in hos oss är du varmt välkommen att maila en kort sammanfattning av vad du vill göra så guidas du vidare.

Om din idé överensstämmer med Leader Närhetens utvecklingsstrategi ber vi dig att skicka in en ansökan som är väldigt enkel i sitt upplägg. När ansökan är komplett ska projektet föredras inför LAG (Local Action Group) där det även genomgår en poängbedömning – det är nu ett beslut fattas huruvida projektet godkänns eller inte. Vid ett positivt besked är det dags att dra i gång! I samband med detta kommer projektägaren att utbildas för att under genomförandets gång vara rustad för de detaljer som är nödvändiga att ha koll på för att lyckas med den redovisning som ska göras gentemot Leader Närheten. Hur ska underlagen (fakturor, betalningsbevis, ideell tid) se ut och vara ordnade för att utbetalningen ska kunna ske.

”Leader Närheten har pengar till att pröva goda idéer. Lokala krafter kan, genom att arbeta tillsammans, få stöd från Leader Närheten. Det bidrar till landsbygdsutveckling!”

Ansökan

Har du en idé som passar in i beskrivningen? Klicka här för att ladda ned ansökan, fyll i och mejla till info@narheten.se !

Inspiration

Vill du läsa lite mer om hur andra arbetat mot förbättrad service på landsbygden? Klicka på länken nedan till Landsbygdsnätverkets hemsida med en massa bra tips och inspiration, och välj artiklarna om Service!

https://www.landsbygdsnatverket.se/inspiration/artiklarinspirerandeexempel.4.1cd096db168542f857a1cd17.html

Och här kan du läsa och ladda ner två intressanta och informativa häften om Grannskapskontor och bildelning:

Kom igång och starta grannskapskontor – handbok

Dela bil. En handbok för bildelning på mindre orter

Prenumerera på nyhetsbrev!

Name
Email *

Leadermetoden

Kalender

< 2023 >
January
MoTuWeThFrSaSu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Gilla oss på facebook!

Facebook Pagelike Widget
EU EU EU