Värmländska receptskafferiet
Om projektet
Projektet ska lokalisera, dokumentera och sprida gamla värmländska recept. Recepten ska sedan kunna användas av matföretag, mathantverkare, ideella föreningar och den lokala besöksnäringen, liksom av privatpersoner som är intresserade av värmländsk matkultur.
Genom ett tidigare leaderprojekt, Historisk Värmländsk Mat, har sökanden kommit i kontakt med ett stort receptmaterial, som idag inte är tillgängligt för allmänheten. Mycket av det är privatägt, en mindre del finns i olika arkiv där det visserligen är sökbart, men svårt att hitta. Projektet ska säkra och göra detta material tillgängligt.
För att kunna täcka in en större del av Värmland genomförs detta projekt i samarbete med Leader 7-sam och i och med det kommer recept att samlas in från Karlstad, Eda, Kil, Hagfors, Säffle, Hammarö, Kristinehamn, Sunne, Arvika, Torsby, Munkfors, Grums, Filipstad, Storfors, Årjäng och Forshaga.
Syftet med projektet är att säkra ett historiskt material i form av värmländsk matkultur, och tillgängliggöra det för allmänheten, till nytta för mathantverkare, besöksnäring, intresserade föreningar och privatpersoner.
Målet med projektet är att minst 350 lokala recept har dokumenterats och spridits genom
projektets kanaler. Materialet har också lämnats över för fysisk arkivering och förvaltning.
Projektet består av
- Kontakt med relevanta aktörer
- Platsbesök och dokumentation av recepten
- Arbete med att ordna och tillgängliggöra materialet
- Lansering av hemsidan
- Information och projektadministration
Sara Bodin Olsson
Projektstöd: 149 224 kr
(Projektet utgör ena halvan av ett samarbetsprojekt där Leader 7-sam står för den andra delen.)
149 224 kr