Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla

Om Närheten

Leader Närheten har 36,8 miljoner att investera i projekt som stärker den lokala utvecklingen i Leaderområdet 2014-2020, genom Landsbygdsfonden, Regionalfonden och Socialfonden. Stöden från de olika fonderna finansieras delvis av medel från EU och delvis från kommunerna som ingår i Leader Närhetens upptagningsområde; Forshaga, Grums, Hammarö, Kil och Karlstad. Arbetet bedrivs via den s.k. Leader-metoden som bygger på partnerskap mellan ideella krafter, näringslivet och det offentliga samhället. Arbetet bedrivs inom en ideell förening under överinseende av och i samarbete med Jordbruksverket. Beslut om stöd fattas i samverkan mellan Jordbruksverket och LAG-gruppen (Lokal Aktions Grupp) som består av representanter från den ideella-, offentliga-, och privata sektorerna. Leader är en del av Landsbygdsprogrammet och en arbetsmetod som återfinns i hela EU.

Leadermetoden

Är en arbetsmetod som bygger på trepartnerskap mellan offentliga aktörer, representanter för näringsliv och för ideell sektor. Leadermetoden handlar om att arbeta med utvecklingsarbetet, som består av lokal förankring, underifrånperspektiv, nytänkande, samverkan och nätverksbyggande. Leader är en förkortning av ett franskt uttryck, som betyder ”länkarna mellan åtgärder som syftar till att utveckla landsbygdens ekonomi”.

Sammanfattning av strategin

Strategin omfattar Karlstadsregionen vilket inkluderar Grums, Kils, Forshaga, Karlstads och Hammarö kommuner. För landsbygdsfonden exkluderas Karlstads tätort, medan Socialfonden och Regionalfonden innefattar hela området. För genomförandet av strategin ansvarar LAG (Local Action Group) som består av representanter från ideell, privat och offentlig sektor. LAG prioriterar och beslutar vilka projekt som ska genomföras med stöd av strategin. Handläggning, kommunikation, information och den dagliga verksamheten sköts från kansliet som ansvarar för den praktiska verksamheten. Syftet med strategin är att styra LAG:s arbete med prioritering och urval av ansökningar samt partnerskap, kommunikation och fondsamordning. Strategins vision och inriktning ”Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet – för alla” tar avstamp i närheten i området, närheten till naturen, närheten till arbete, närheten mellan stad och land och inte minst närheten mellan människor. Strategin bygger på samarbeten, nätverk, ökad integration och ökad jämställdhet för att utveckla området på bästa sätt genom leadermetoden. Strategin inkluderar Landsbygdsfonden (EJFLU), Socialfonden (ESF) och Regionalfonden (ERUF). Med en flerfondsstrategi finns framförallt utvecklingsmöjligheter i arbetet mellan stad och landsbygd på olika sätt. I vår strategi vill vi trycka på vikten av landsbygdens överlevnad och utveckling, men även bidra till förbättrade relationer mellan stad och landsbygd genom exempelvis olika typer av samarbetskonstellationer bland företag, organisationer, föreningar och utbildningscentra. Vi vill genom leadermetoden nå de övergripande målen som innefattar en hållbar näringslivsutveckling på landsbygden, omställning till ett hållbart samhälle, ökad integration, jämlikhet, jämställdhet och fler ungdomar i arbete samt en ökad livskvalitet. Strategins delmål kategoriseras under insatsområden som berör besöksnäring, infrastruktur och bredband, omställning, jämlikhet, företagande och föreningsliv.

Strategi 2014-2020

Styrelse/LAG

Stadgar

 

Inga kommentarer ännu

Lämna ett svar

Prenumerera på nyhetsbrev!

Name
Email *

Leadermetoden

Kalender

< 2021 >
December
MoTuWeThFrSaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Gilla oss på facebook!

Facebook Pagelike Widget
EU EU EU